kleine orthese 10 euro , grote orthese 15-20 euro

 

Wat is het?
Hamertenen, klauwtenen en tenen die scheef staan en klachten geven (in de schoenen) kunnen vaak behandeld worden met een orthese. Een orthese is een teenstukje van siliconen wat met de hand gemaakt wordt waardoor deze precies passend op uw voet gemaakt wordt.
Bij het ontbreken van één of meerdere tenen (bijvoorbeeld na amputatie) kan met een prothese de ruimte in de schoen opgevuld worden zodat de stand van de tenen niet veranderd.

Wanneer kan een orthese helpen bij pijnklachten?
Een orthese kan uitkomst bieden bij drukplekken tussen of op de tenen. Vaak is dit het gevolg van een afwijkende stand van de tenen. Denk hierbij aan klauwtenen, hamertenen of tenen welke over elkaar heen kruipen waardoor bijvoorbeeld de nagel in de huid prikt.

Verschillende soorten orthese
Afhankelijk van de klachten en van de gegevens uit het onderzoek wordt bepaald wat voor soort orthese het meest geschikt is voor uw klachten.

Corrigerende orthese
Als de tenen nog soepel genoeg zijn, wordt een orthese gemaakt die de stand van de tenen (voor zover dat mogelijk is) corrigeert. Deze orthese is meestal van een hard siliconen materiaal gemaakt.

Beschermende orthese
Als de tenen stijf zijn of wanneer u last heeft van pijnlijke ‘knobbels’ kan een siliconen orthese gemaakt worden om de pijnlijke plekken te ontlasten. Deze orthese is meestal van een zacht siliconen materiaal gemaakt.

Combinatie orthese
Het is soms ook mogelijk dat er een corrigerende orthese wordt gemaakt die tevens pijnlijke drukplekken ontlast.